HOLISTISK HÄLSA / AYUR VEDA

Trött på dieter? Provat allt men inget funkar? Säger doktorn att du är frisk men det känns ändå inte hundra procent bra? Vill du hitta ett hälsosamt sätta att leva, äta och motionera som känns bra, och som kan funka hela livet? Det behöver inte vara så krångligt, eller dyrt, eller konstigt. Du kan faktiskt också må bra!

(Jag tackar min lärare Dr Arun Sharma vid Ayuskama Clinic, Dharamshala India för inspiration och den värdefulla kunskap som han delat med sig av till mig, och som jag nu delar med er. Eventuella fel och brister i texten är mina egna. Om du mår dåligt eller lider av allvarlig sjukdom, konsultera läkare)

AYUR VEDA betyder Kunskapen om Livet, och är en syster vetenskap till Yoga. Denna indiska traditionella hälsovetenskap är en över 5000 år gammal kunskap som idag är ett godkänt medicinskt system i Indien, och som praktiseras jämte västerländsk medicin.

Ayur Veda har ett Holistiskt (helhetligt) synsätt på hälsa, vilket betyder att hänsyn tas till hela individen och även dess omgivning, dvs både kropp, själ och sinne, årstid, klimat och livssituation.

Målet med Ayur Veda är att varje individ ska leva ett så långt, friskt och lyckligt liv som möjligt utifrån de förutsättningar man har. För att uppnå detta är det viktigt att leva, äta, motionera, sova och jobba på ett sätt som passar DIG.

Varje individ är unik, men alla människor kan ändå delas in i olika kropps och personlighets typer, olika DOSHOR. Utifrån denna kunskap är det lättare att börja förstå sig själv och ens reaktioner, och därmed anpassa sin livsstil och sina val på ett sätt som är fördelaktigt för en själv, så att man kan leva så lyckligt och länge som möjligt!

OM DOSHOR / KROPPSTYPER

Vi är alla lika, men ändå olika. Bara se dig omkring, vissa människor tål inte ett pepparkorn i maten, andra kan äta chili på löpande band utan en svettdroppe på pannan, en del fryser jämt, andra kan gå i shorts i mars. Vi reagerar inte bara olika på väder och mat, även medicin, droger, stress, sjukdomar mm påverkar oss alla på olika sätt.

Anledningen bakom detta är att vi alla föds med vår egna unika genetiska make-up; Hur vi är byggda, vår kroppstyp, eller som man säger inom Ayur Veda; vår DOSHA.

Din kroppstyp påverkar alltså hur du reagerar och hanterar olika interna och externa händelser såsom klimat, mat, känslor, stress, sjukdom, platsen du bor på o människorna du omger dig med.

Ayur Veda delar in oss I tre olika kroppstyper, VATA, PITTA & KAPHA. De flesta av oss består av en kombination av två, en del är singel typer och väldigt få har en perfekt balans av alla tre.

Genom att veta vilken Dosha, kroppstyp, du har, så att du kan börja förstå varför du är som du är och vad du kan göra för att optimera din hälsa och livskvalitet.

FINN DIN BALANS

Under vår livstid så påverkas vi av många olika faktorer som kan få vår kropp och vårt sinne ur balans, såsom stress, föroreningar, diet, sjukdom, livsstil etc. All denna påverkan leder till att den kroppstyp du upplever att du har just nu (din obalans), troligtvis inte är exakt den du är född med. Optimal hälsa uppnås först när du lyckas balansera dig själv tillbaka till ditt naturliga tillstånd. För att kunna göra detta behöver du ha kunskap om både din ursprungliga kroppstyp, och den du har just nu.

DOSHORNAS FUNKTIONER

VATA, PITTA & KAPHA finns inom oss alla, och deras funktioner är livsviktiga för hela vårt system. Vi behöver rörelse, eller VATA, som ser till att vi andas, att maten rör sig genom tarm och mage, att vårt blod cirkulerar och att nervimpulser rör sig till och från hjärnan. Vi behöver ämnesomsättningen, eller PITTA, som omvandlar mat, vatten och luft till livsnödvändig energi. Vi behöver struktur och stabilitet, eller KAPHA, som håller ihop våra celler och skapar muskler, fett, ben och leder.

Skillnaden mellan olika kroppstyper är intensiteten av de olika funktionerna, vilket avgör hur du och din kropp reagerar på olika saker.

VATA: Kunskap och rörelse.

Andning, transformation av vävnad, motoriska funktioner, sensoriska funktioner, avföring. Naturliga instinkter, rädsla, tomhet, oro.

PITTA: Ämnesomsättning och transformation.

Hetta, temperatur, matsmältning, hunger, törst. Uppfattningsförmåga, intelligens, hat, ilska, avund.

KAPHA: Stabilitet och struktur.

Energi, smörjning, ackumulation. Förlåtande, snålhet, hängivenhet.

ÅRSTIDER

Även årstiderna delas in på samma sätt, enligt deras egenskaper och hur de påverkar oss:

VATA Höst och vinter; kyla, vind, regn, snö.

Vata relaterade hälsoproblem såsom hosta, förkylning, lunginflammation, ont i halsen, ont i lederna, kalla händer och fötter, torr hud, mm är vanliga. Höst och vintertid så mår det flesta, oavsett kroppstyp, bra av att hålla ett öga på Vata symptom och anpassa sig därefter: Se till att hålla dig varm och torr, ät värmande och näringsrik mat. Unna dig en massage, ta långa heta bad.

KAHPA Senvinter, vår; lerigt, blött & stilla.

Kapha besvär såsom trötthet, tunghet och allergier är vanliga. Om du känner av besvär, anpassa dig efter Kapha; skär ner på sötsaker och fet mat, motionera lite lätt, se till att få ordentligt med ljus och stimulans.

PITTA Sommar, sensommar; varm och fuktigt.

Pitta problem dyker lätt upp; överhettning, infektioner, brännskador, utslag, brännskador från solen. De flesta mår bra av att äta Pitta balanserande kost såsom kalla och lätta rätter, sallad, glass, kall dryck. Undvik starka kryddor, duscha kallt, sitt i skuggan ibland.

DYGNSRYTM

Även dygnet har olika egenskaper, olika intensitet;

VATA 02.00 – 06.00, 14.00 -18.00

PITTA 22.00 – 02.00, 10.00 – 14.00

KAPHA 18.00 – 22.00, 06.00-10.00

VATA TID

Dagtid för kreativitet, studerande, problemlösning, tankar, funderingar. Även oro, stress och nervositet dyker lätt upp. Nattetid, tid för drömmar, meditation, yoga.

PITTA TID

Dagtid för en ordentlig gedigen lunch, mat, matsmältning och rörelse. Nattetid för detox, matsmältning, rening av kropp och sinne.

Om du inte gått o lagt dig innan klockan 22 så kommer du troligtvis bli sugen på nåt att äta, kanske få svårt att sova. Detta är även tiden då många går ut på krogen, festar eller är uppe och får saker gjorda.

Att vara vaken under Pittas nattetid är dock inte speciellt bra då denna tid är till för kroppen att göra sig av med allt som du ansamlat under dagen, detoxa och göra rent i kropp och sinne, vilket den gör bäst om du sover. Annars riskerar du att vakna trött, orolig, kanske med ont i magen eller mättnadskänslor.

KAPHA TID

Morgontid: om du vaknar innan solen går upp är denna tid perfekt för en morgonpromenad, kroppsarbete, yoga, meditation. Om du missar att gå upp så är det sovtid. Om du äter frukost ät en lätt frukost.

Kvällstid en lätt middag, promenad eller lätt yoga, läs en bok eller meditera, gör dig redo för att gå o lägga dig innan klockan 22.

DOSHA TEST

Om du vill ta reda på din kroppstyp/Dosha, så finns det ett enkelt test du kan göra HÄR

BALANSERA DIN DOSHA

LIKA ÖKAR LIKA, OLIKA BALANSERAR

Om du känner att du inte riktigt är på topp, om din mage krånglar, eller du har svårt att sova, kanske känner du dig stressad, deppig, eller trött, eller där finns andra tecken på att allt inte är som det ska, och du har varit hos en doktor och denna har uteslutit allvarliga sjukdomar, så kan det hjälpa att försöka balansera dig och din kropp med Ayur Veda.

Vad du bör fokusera på är att balansera den Dosha som är uppretad, dvs i obalans. Man brukar säga i Ayur Veda att lika ökar lika, olika balanserar, vilket betyder att om du har symtom på obalans i en Dosha, ex Pitta, (utslag, eksem, svettningar, sura uppstötningar, svid i magen, huvudvärk, migrän, diarré, ilska) så bör du balansera Pitta, dvs försöka undvika att äta och göra saker som har Pitta egenskaper; detta oavsett vilken som är din egen unika Dosha kombination (kanske är du Kapha-Vata, men just nu har du obalans i Pitta. Då balanserar du detta genom att äta och leva Pitta balanserande-reducerande.)

Nedan finns mer iformation om vad som lugnar/retar upp de olika Doshorna.

Mer information om vad som lugnar/retar upp i matväg finns också i PDF:

 MATLISTAN VATAMATLISTAN PITTAMATLISTAN KAPHA

MER OM DOSHORNA

VAD INNEBÄR VATA?

VATA står för torrhet, kyla, strävhet, kunskap, rörelse, förändring

VATA styr vårt centrala nervsystem, andning, matens väg ner till matsäcken, avföring, tankar, känslor, hjärnan och sinnesintryck.

Obalans i Vata ger ofta torr hud, problem med utslag och kliande, förstoppning, magproblem, undervikt, oro, stress, sömnproblem, dålig energi, ont i lederna, ont i nedre delen av ryggen, kalla händer el fötter,

En VATA person i balans är flexibel, kreativ, känslosam, livfull, smal och smärt. Alltid ”på väg någonstans”, ogillar rutiner, älskar spänning och äventyr och startar gärna upp nya projekt (som kanske inte alltid slutförs).

I obalans är Vata benägen att bli rastlös, orolig, nervös och gråtmild. Dåligt självförtroende dyker upp som ett brev på posten, livet känns kaotiskt, gaser i magen, torr hud, smärta lite här och där, muskelryckningar, yrsel, trötthet, undervikt, sömnbesvär är också vanliga när livet blir för mycket för Vata.

SAKER SOM IRRITERAR VATA

Alkohol, kaffe, svart the

Cigaretter

Att äta stående eller gående

Oregelbundna rutiner

Resor

Blött, kallt och blåsigt väder

Gå och lägga sig sent

Äta för mycket råa grönsaker, kall mat och dryck (se MAT listan)

HUR BALANSERA VATA

Ät i lugn och varm miljö, helt inte ensam, och inte när du är orolig

Engagera dig i hälsosamma och lugna aktiviteter

Rutiner

Daglig meditation

Mjuk och fin motion som ger stabilitet, grundläggande styrka och trygghet.

Ät varm och vällagad mat, gärna soppor och grytor. Söta och värmande kryddor; kummin, koriander, nejlika, anis, timjan, dragon. Söta, sura och väl mogen frukt ex avocado, persikor, mango, plommon. Mjölk (gärna varm), veta, havre, ris, kyckling, fisk och skaldjur, morötter, betor, rädisor, potatis (se MAT listan)

VAD INNEBÄR PITTA?

PITTA styr vår förbränning, transformation, hetta, styrka, surhet, blod, plasma och var. Tänk gult och rött i kroppen: Blödningar, infektioner, eksem, finnar, variga sår osv

PITTA styr även blodomloppet, hjärta, magsäck och inre organ.

En uppretning, eller obalans, av Pitta, kan leda till bl.a inflammation, feber, sura uppstötningar, magsår, hjärtproblem, diarré, utslag, eksem, mm

En PITTA person i balans är aktiv, energisk, målmedveten och fokuserad, har ett skarpt sinne och en frisk kropp med väl fungerande matsmältning. Det är en person som får saker gjorda, älskar ordning och reda, kontroll och planering. Pitta gillar att vinna.

När Pitta är i obalans dyker det upp ilska, aggressivitet, frustration, elakhet, envishet, hämndlystnad. Prestationsångest och utbrändhet är vanliga Pitta problem.

SAKER SOM IRRITERAR PITTA

Alkohol, kaffe, svart te

Cigaretter

Jobba för mycket

Sporta/motionera för mycket

Äta med ilska i kroppen

Tävlan, med dig själv och andra

Varmt och soligt väder

Äta för mycket kryddstark, het och sur mat (se MAT listan)

HUR BALANSERA PITTA

Lugnande motion, yoga, simning, promenader, tai chi etc.

Daglig meditation

Ät lugnt och stilla, i en lugn och fin miljö.

Lugna aktiviteter, för både kropp och sinne, yoga, promenader, att vara ute i naturen tex.

Ät söta och bittra smaker ex dill, saffran, koriander, mint. Mat som lugnar och kyler ner; Räkor, kalkon, kyckling, gurka, potatis, grönsallad, kikärtor, mungbönor, tofu (sojabönor), oliv och kokosolja, korn, havre och ris. Glass, mjölk, ghee. (se MAT listan)

VAD INNEBÄR KAPHA?

KAPHA är uppbyggande, fuktig, långsam, skapar tyngd & stabilitet.

Kapha är ansvarigt för vår struktur, vår fysiska form, och att alla våra kroppsdelar får korrekt smörjning. Bröstkorg, hals, huvud, lymfkörtlar, fettvävnad, kroppsvätskor, ligament och leder styrs av Kapha.

En balanserad Kapha är stark och stabil, kärleksfull och trygg. Inget kan rubba Kapha, som sprider glädje och lugn omkring sig. Kapha hr ofta tendenser att hålla fast vid saker, vill gärna inte dela med sig för mycket av känslor och tankar.

När Kapha är i obalans så bildas det ansamlingar av fett, vatten, slem och annan vävnad i kroppen, vilket leder till övervikt, sinusproblem, slemhinneproblem. En obalanserad Kapha kan bli slö, lessen, uppgiven och deppig, äter för mycket och kan lätt fastna i soffan framför TVn.

SAKER SOM IRRITERAR KAPHA

Kallt och fuktigt väder,

För mycket fet, tung och söt mat, såsom pasta, ost, smör, rött kött. Undvik gärna för mycket salta och söta smaker.

Stillasittande, inaktivitet, för lite motion

För mycket tid spenderad inomhus

HUR BALANSERA KAPHA

Undvik att sova på dagen,

Motionera, gärna intensivt och stimulerande

Påminn dig själv om skillnaden mellan att var snäll och bli utnyttjad

Positiv stimulans som ger energi och stimulerar hjärna och kropp

Ät stimulerande, lätt och kryddstark mat såsom sallader, råa grönsaker, bönor och linser. Gärna starka, heta och bittra grönsaker såsom blomkål, brysselkål, vitlök, lök, peppar, ärtor, gröna bladgrönsaker. Korn, råg och basmati ris (se MAT listan)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: